Н О В И Н И - 2016
   
   
  Публикация в престижното научно издание MarineGeology
   
   
 

На 12.11.2016 г. в "Marine Geology" е приета за печат студия със заглавие: "Compilation of geophysical, geochronological, and geochemical evidence indicates a rapid Mediterranean-derived submergence of the Black Sea's shelf and subsequent substantial salinification in the early Holocene" с автори: Anastasia G. Yanchilina, William B.F. Ryan, Jerry F. McManus, Petko Dimitrov, Dimitar Dimitrov, Krasimira Slavova, Mariana Filipova-Marinova. Публикацията отразява получените резултати от експедиционните изследвания, проведени с НИК "Академик" през 2009 и 2011 г. по проект ДО 02-337 "Древни брегови линии на Черно море и условия за човешко присъствие" с ръководител проф. д-р Петко Димитров финансиран от Фонд "Научни изследвания" към МОН.

   
 
   
 

Студията може да бъде изтеглена като файл Compilation of geophysical, geochronological, and geochemical evidence indicates a rapid Mediterranean-derived submergence of the Black Sea's shelf and subsequent substantial salinification in the early Holocene

   
 

Публикацията на студията може да бъде видяна в интернет на адрес http://www.sciencedirect.com/

   
   
   
  МИНИСТЪР КУНЕВА СЕ СРЕЩНА С ЕКИПА НА ИНСТИТУТА ПО ОКЕАНОЛОГИЯ ВЪВ ВАРНА
   
   
 
   
 

24 ноември 2016 г.

 


Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева се срещна с ръководството и екипа на Института по океанология към БАН във Варна. И.д. директорът на института проф. Веселин Пейчев показа научно-изследователския кораб "Академик" и единствената подводница към него. Министър Кунева обяви, че на Института по океанология към БАН се предоставят 1,1 млн. лв. за финансиране на дейности за завършване на ремонта на кораба "Академик" “. Това бе решено на заседание на Министерския съвет вчера.

"Надявам се с ремонта да се продължи научната дейност на кораба"- заяви Меглена Кунева. По този начин ще се реализират всички международни проекти на научното звено.

Проф. Веселин Пейчев обясни, че институтът ще кандидатстват по ос 1 на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Освен това разработват проекти и по програма "Хоризонт 2020" на ЕС. Той допълни, че министър на образованието и науката не е посещавал Института по океанология във Варна от 1985 г.

   
 
   
   
   
  Делегация на НАТО посети НИК Академик
   
   
 

На 14.10.2016 година 16-членна делегация на департамент "Наука и технологии" на НАТО участва в експедиция с НИК "Академик", и се запозна с неговите технически възможности и използваната научна апаратура. Гостите изразиха задоволство от партньорството с Институт по океанология - БАН и ВВМУ "Никола Й. Вапцаров".

   
 
   
           Благодарствено писмо от департамент "Наука и технологии" на НАТО.         
   
 
   
   
   
  Вицеадмирал Пламен Манушев посети НИК Академик
   
   
 

Вицеадмирал Пламен Манушев посети на 22 октомври Научно-изследователския кораб "Академик", където се запозна с техническите параметри на кораба и научната апаратура. Високопоставеният гост съобщи, че е провел разговори в Министтерство на финансите да бъдат осигурени средства за ремонта на ник "Академик" до края на 2016 година.

   
 
   
     
   
   
  Участие на Института по океанология-БАН на 54-то заседание на Черноморското икономическо сътрудничество с Международна конференция "Черно море.Ресурси и екология"
   
   
 

В периода 20.06.2016-24.06.2016 г.в Сочи, Руска Федерация, Директорът на Института по океанология-БАН, и.д.проф.дн Веселин Пейчев, взе участие в 54-то заседание на Черноморското икономическо сътрудничество с Международна конференция "Черно море.Ресурси и екология". Целта на форума е обединяване на усилията на научни организации, обществени организации и морския бизнес от държавите-членки на ОЧИС при изучаване и усвояване на природните ресурси на Черно море; обезпечаване на екологичната безопасност и равновесие в черноморската екосистема; координиране на комплексен мониторинг на черноморските води и постигане на устойчив ръст на страните от Черноморския регион.

На форума проф. дн Веселин Пейчев изнесе доклад на тема „Екологичен мониторинг на Българския сектор на Черно море”, който представи резултати от химичния и биологичния мониторинг, осъществяван от Института по океанология по споразумение с МОСВ. Осъществени са и работни срещи като проф. Виктор Архипов, Председател на Руския Национален комитет за черноморско икономическо сътрудничество; с г-н Мухтар Газаев, Председател на Комитета за сътрудничество със страните-членки на ОНД към Южния Федерален окръг на Русия и с г-н Андрей Ватежицин, Президент на Западната търговско-промишлена палата на Руската Федерация.

   
 
   
    
   
   
   
  Пета Международна биo-оптична експедиция в Черно море на Института по океанология-БАН
   
   
 

В периода 02.06-24.06.2016 г. на борда на Научно-изследователския кораб "Академик" за пети пореден път се проведе Международна био-оптична експедиция в Черно море. В представителния научен екип и с водещата роля на Института по океанология участваха учени от Италия, Великобритания, Румъния, Русия, Турция, Гърция и др. По време на експедицията са направени 148 измервания на основните оптични и биологични характеристики на морската вода. Данните ще бъдат използвани за валидация на спътниковата информация, полученa от спътника SENTINEL-3, изведен в орбита през февруари 2015г. в рамките на Европейската програма за наблюдение на Земята (Коперникус). Международната експедиция е финансирана частично по проект EUROFLEETS-2 и договор на Института по океанология-БАН с Европейската космическа агенция.

   
 
   
     
   
   
   
  Връчване на Поздравителен адрес на комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров
   
   
 

На 28.04.2016 Научният съвет на ИО-БАН връчи Поздравителен адрес на проф. д.в.н. Боян Медникаров по случай удостояването му с висше офицерско звание "комодор" с указ на Президента на Р България. Научният съвет на ИО оценява високо личния принос на комодор проф. двн Боян Медникаров за просперитета на морското образование и морските науки в регионален и национален мащаб.

   
 
   
 
   
   
  Институтът по океанология – БАН, Варна ще си сътрудничи с Руския комитет за Черноморската организация в опазването на Черно море
   
   
 

На 18 февруари 2016 г. във Варна Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен"- Варна към Българската академия на науките и Руският национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество подписаха Меморандум за сътрудничество.

Документът бе подписан от проф. д.г.н. Веселин Пейчев, и.д. директор на Института по океанология – БАН, Варна и д-р инж. Красимир Иванов - представител на проф. Виктор Архипов, председател на Руския национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество за България. С подписването на меморандума двете организации декларират ангажимента си да обединят своите усилия за осъществяване на съвместно сътрудничество в две приоритетни области - екологичния мониторинг на Черно море и подводната археология.

Бъдещото сътрудничество в научно-изследователската дейност включва обмен на океанографски данни, съвместни експедиции и извършване на съвременни научни изследвания, в съответствие с националните и европейските приоритети. Двете черноморски държави са интегрирани и по отношение на общия обект на научно изследване - екосистемата на Черноморския басейн.

Приоритетите по меморандума са провеждането на изследвания в акваторията на Черно море; изследване на подводното културно-историческо наследство и в частност темите за древния български морски флот, битката на Адмирал Ушаков с турците под Калиакра и др.; обмен на данни; провеждане на съвместни експедиции и изследвания; обмен на специалисти; съвместни публикации; производство на научно-популярни филми; представяне на резултатите от научните изследвания на регионални, международни срещи и срещи с представители на ЕК и други заинтересовани страни; повишаване на професионалните стандарти и експертен капацитет, съвместно партньорство при оформяне и изпълнение на общи проекти, включително и демонстрационни проекти в акваторията на Черно море и вътрешните водоеми на Република България.

Двете организации споделят мнението, че това сътрудничество ще открие нови хоризонти пред учените и ще подпомогне развитието на дейността на института по океанология в конкретната му научна работа.

   
 
   
 
   
  << новини 2018 << новини 2017 << новини 2016 >> новини 2015 >>