Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Бъдещи изследователи от ОУ „Свети Иван Рилски“

Началото на едно приятелство, започнало преди 6 години, с приемане на името „Делфинче“ от децата в предучилищна група с г-жа Галя Николова към ОУ „Св. Иван Рилски“, продължаващо и до днес.

При първите срещи на малчуганите с морските биолози от секция „Биология и екология на морето“ към Институт по океанология – БАН, Варна, в тях беше запалена искрата за разгадаване тайните на морето.

Днес, 30.10.2017 г., по повод Международния ден на Черно море, при посещението си в Института по океанология, тези вече пораснали деца показаха, че не са забравили първите си срещи с учените и посланието, което са оставили в съзнанието им. И ако до момента приятелите им от ИО ги посещаваха в предучилищната група, то сега момчетата и момичетата са достатъчно големи, за да се докоснат и запознаят с работата на изследователите по-отблизо: да погледнат под микроскоп, да разгледат препарати на различни морски обитатели, да видят подводницата, която се е спускала за проучвания в дълбините на морето.

Децата изразиха своята любов и признателност, като поздравиха приятелите си от ИО със стихове, песни и танци, посветени на морето, подготвени с помощта на преподавателите си Елена Бонякова, Дарина Иванова и Галина Николова.

Техният девиз: „Ние сме малки делфинчета, изпълнени с безброй мечти. С пясък замъци издигаме и морето винаги е в нашите мечти.“ дава надежда, че любовта към морето няма да бъде забравена. Кой знае, може сред тези „делфинчета” да се крие бъдещ изследовател биолог, геолог, химик, а защо не капитан на кораб или подводница.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »