Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Учени от ИО-БАН участваха в Информационна среща за повишаване на осведомеността по отношение на последствията върху морската околна среда, причинени от морските отпадъци

На 05.06.2019 г. във връзка с отбелязването на Световния ден на околната среда, в Хотел „Черно море“, гр. Варна се проведе Информационна среща за повишаване на осведомеността по отношение на последствията върху морската околна среда, причинени от морските отпадъци. Събитието беше организирано от Басейнова Дирекция „Черноморски район“ – Варна по Мярка 5 -Морска стратегия за опазване на околната среда в морските води на РБългария. В нея взеха участие освен експерти от ИО-БАН, НИМХ, БДЧР, СНЦ “Зелени балкани“ и Фондация Виа Понтика и представители на бизнес сектора, както и на широката общественост.

На срещата, учени от Институт по океанология-БАН представиха изпълнението на проектите на ИО-БАН: Оценка на уязвимостта на екосистемата на Черно море към натиск от човешки дейности (ANEMONE) и „Подобряване на транснационалното законодателство в областта на морските отпадъци (MELTEMI)“.

Координаторът за ИО-БАН на проект „Оценка на уязвимостта на екосистемата на Черно море към натиск от човешки дейности “ANEMONE” – Марина Панайотова, представи основните цели и дейности по проекта, както и напредъка и резултатите, получени от провеждането на първата мониторингова кампания за отпадъци по плажовете, проведена през м. април 2019 г.

logo_io_bas_2

Координаторът за ИО-БАН по проект „Подобряване на транснационалното законодателство в областта на морските отпадъци” – MELTEMI,  на програмата Interreg V-B Balkan-Mediterranean 2014-2020 – Виолин Райков, направи презентация за дейностите по проекта, основните резултати по сезони и по категории отпадъци по плажните ивици на „Камчийски пясъци” и „Шкорпиловци” за периода на 2018-2019 г., както и „Сините кафенета” – сцена на гражданското общество по въпросите на замърсяването с пластмаси. Бяха представени и най-добрите практики в Средиземноморието и в България по отношение на управлението на отпадъците.

На срещата, СНЦ “Зелени балкани“ представи и проект „CeNoBS – Подкрепа за изпълнението на РДМС в Черно море чрез създаване на регионална мониторингова система за китоподобни (D1) и шум (D11) за достигане на добро екологично състояние”, в които ИО-БАН е партньор.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »