Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Европейска нощ на учените 2017

На 29 септември 2017 година България за 11-ти път се включи в мега събитието Европейска нощ на учените, случващо се едновременно в цяла Европа. Инициативата е в рамките на проект FRESH (Find Research Everywhere and Share) и се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.

 

 

Организатор на мероприятието в град Варна беше Институтът по океанология – БАН – партньор по проект FRESH, който съвместно с асоциираните си партньори – Община Варна, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Институт по рибни ресурси – ССА, Висше училище по мениджмънт, НАОП „Н. Коперник“, Дирекция на природен парк „Златни пясъци”, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски”, Зоопарк – Варна, Младежко сдружение „Кашалот“, го превърнаха в истински празник на науката.

Маратонът „Европейска нощ на учените 2017 – Варна“ се проведе във ФКЦ-Варна и Народната Обсерватория „Николай Коперник“. Събитието беше официално открито в 17:00 часа от директора на Институт по океанология – БАН, Варна проф. д-р Снежана Мончева, след което всички гости имаха възможността да се потопят във вълшебния свят на науката до 22.00 ч.

На тематичните щандове на ИО-БАН и на асоциираните партньори, посетителите имаха възможност да се докоснат до истинска научна апаратура и да зададат своите въпроси към изследователите, които с огромно желание и ентусиазъм разясняваха на достъпен език спецификата на своята работа. Гостите бяха привлечени и от експозициите и демонстрациите, с които можаха да се „докоснат до звездите“, да „управляват кораб“, да научат интересни факти за растителния и животински свят, да се запознаят с иновациите и технологиите в образованието и науката в областта на медицината и биотехнологиите, морските науки, военното дело и мениджмънта.

За най-малките гости беше организирана Забавна викторина с награди, в която те демонстрираха своята любознателност, а младежите имаха възможност за дискусия със стипендиант на Европейския съюз, по дейност „Мария Склодовска-Кюри“, както и със стипендианти по други Европейски програми.

КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА РАЗГЛЕДАТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »