Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Европейска нощ на учените 2017

На 29 септември 2017 година България за 11-ти път се включи в мега събитието Европейска нощ на учените, случващо се едновременно в цяла Европа. Инициативата е в рамките на проект FRESH (Find Research Everywhere and Share) и се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.

 

 

Организатор на мероприятието в град Варна беше Институтът по океанология – БАН – партньор по проект FRESH, който съвместно с асоциираните си партньори – Община Варна, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Институт по рибни ресурси – ССА, Висше училище по мениджмънт, НАОП „Н. Коперник“, Дирекция на природен парк „Златни пясъци”, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски”, Зоопарк – Варна, Младежко сдружение „Кашалот“, го превърнаха в истински празник на науката.

Маратонът „Европейска нощ на учените 2017 – Варна“ се проведе във ФКЦ-Варна и Народната Обсерватория „Николай Коперник“. Събитието беше официално открито в 17:00 часа от директора на Институт по океанология – БАН, Варна проф. д-р Снежана Мончева, след което всички гости имаха възможността да се потопят във вълшебния свят на науката до 22.00 ч.

На тематичните щандове на ИО-БАН и на асоциираните партньори, посетителите имаха възможност да се докоснат до истинска научна апаратура и да зададат своите въпроси към изследователите, които с огромно желание и ентусиазъм разясняваха на достъпен език спецификата на своята работа. Гостите бяха привлечени и от експозициите и демонстрациите, с които можаха да се „докоснат до звездите“, да „управляват кораб“, да научат интересни факти за растителния и животински свят, да се запознаят с иновациите и технологиите в образованието и науката в областта на медицината и биотехнологиите, морските науки, военното дело и мениджмънта.

За най-малките гости беше организирана Забавна викторина с награди, в която те демонстрираха своята любознателност, а младежите имаха възможност за дискусия със стипендиант на Европейския съюз, по дейност „Мария Склодовска-Кюри“, както и със стипендианти по други Европейски програми.

КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА РАЗГЛЕДАТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

40 години НИК „Академик“

Изложба по повод  40-годишнината на НИК „Академик“ беше открита на 4 юни в Българската академия на науките от заместник-председателя чл.-кор. Стефан Хаджитодоров и директора на

Прочети повече »

Трета заключителна среща “Живи лаборатории“ на тема „Трансформационни пътища за устойчива синя икономика“

На 25 април 2024г. учени от Института по океанология и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките организираха трета заключителна среща

Прочети повече »

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »