Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Празник на науката организира ИО-БАН във Варна

27 и 28 септември се превърнаха в истински празник на науката, благодарение на инициативите, организирани от учените от Института по океанология във Варна. Богатата програма от инициативи в рамките на кампанията „БАН представя своите институти“ и събитието „Европейска нощ на учените“ беше насочена към всички варненци и гости на града и по-специално към младото поколение. Учените успяха да постигнат основната си цел и да представят науката по забавен и достъпен начин пред широката общественост.

На 27 септември отворените врати на Института привлякоха много ентусиасти от различни възрасти, които с интерес разгледаха лабораториите, надникнаха в микроскопичния свят на Черно море, докоснаха се до единствената действаща научноизследователска подводница и имаха възможност за интересна дискусия с учените. Най-любознателните гости – ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна и Варненска морска гимназия „Св.Николай Чудотворец“, студенти от Медицински университет – Варна, СУ „Климент Охридски“ и Икономически университет – Варна участваха в официалното представяне на дейността на ИО-БАН и акценти от работата на научните секции. По същото време на борда на НИК „Академик“ екипажът посрещна своите гости и ги потопи в атмосферата на научноизследователските експедиции.

Следващият ден, 28 септември, беше не по-малко вълнуващ както за учените, така и за гостите на „Европейска нощ на учените“ във Фестивален и конгресен център – Варна. Посетители от различни възрасти бяха потопени в магическа хармония от наука и изкуство, традиции и иновации. Учените от ИО представиха „цветовете“ на Черно море по един изключително атрактивен начин, като дадоха възможност на самите гости да участват в практически експерименти. Асоциираните партньори бяха подготвили не по-малко цветни изненади – специална колекция от препарирани водни обитатели, непоказвани експонати от керамика, текстил и дърво, звездна карта, 3D принтирани морски обекти, живи представители на растителния свят, интерактивна библиотека, ботаническа работилница по пресаждане и вкореняване на кактуси и сукуленти. На всички тематични щандове посетителите успяха да обогатят знанията и уменията си. Но от своя страна и учените бяха приятно изненадани от оригиналните детски идеи, споделени по време на забавната детска викторина и изобразени в рисунките от участниците в конкурса за детска рисунка „Да опазим Черно море от замърсяване с отпадъци“.

„И ако с тези инициативи сме успяли да запалим в младите искрата към науката, значи сме изпълнили мисията си.“ – сподели директорът на ИО-БАН, проф. Снежана Мончева.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »