Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Посещение на участниците в младежки научен лагер Science Camp 2020 в Института по океанология-БАН

На 6 август 2020 г. на посещение в Института по океанология бяха участниците в младежки научен лагер “Science Camp 2020”,  организиран от екипа на Център за творческо обучение, в партньорство с Неда Травел ЕООД и „Работилница за наука и творчество“. Групата включваше ученици от 13 града в България на възраст от 13 до 17 години със сериозен интерес към научните изследвания. Младежите посетиха лабораториите към секция „Биология и екология на морето“, където се запознаха с акценти от дейността на учените биолози от ИО. Успяха да надникнат в невидимия с просто око свят на морския фито- и зоопланктон и зададоха своите въпроси на д-р Елица Стефанова и д-р Радка Мавродиева. Научиха интересни факти за представителите на черноморския бентос от докторант Медия Гумус. Д-р Илко Щирков запозна аудиторията с важни аспекти от работата на изследователската миниподводница  PC-8. Прожектиран бе и филм за историята и най-важните мисии и атрактивни находки, намерени с помощта на подводницата по време на научноизследователски експедиции.

Посещението на учениците беше организирано в рамките на проект ФРЕШЪР, Договор №: 954776, който се осъществява с финансовата подкрепа на програма Хоризонт 2020 на Европейската Комисия, дейности Мария Склодовска-Кюри, Европейска нощ на учените 2020, активност „Наука в града FRESHЕR: Отворени врати“ с две специфични послания за науката: „повече осведоменост за научноизследователските и иновационни дейности“ и  „насърчаване на младите хора към научна кариера“.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »