Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 се завръща на 29 септември

на 29 септември

Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 се завръща
на 29 септември

 Поредното издание на проекта Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 ще се проведе на 29 септември 2023 г. в над 30 локации в цялата страна. Бъдете с програмата в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол и още много други. Наука ще има дори в родопската теснолинейка Септември-Добринище. Включете се в Нощта и от всяка точка на света като гледате онлайн програмата на проекта, която ще се излъчва на живо в YouTube канала и профила във Facebook на проекта от дигиталното студио на София Тех Парк – ClubHouse.

Европейска нощ на учените е инициатива, в която всяка година участват над 300 града в Европа и по света. Проектът SEARCH в България, зад чиято абревиатура са закодирани ключови теми като: Science + Environment + Art = Resilience, събира участници от цялата страна. Инициативата се финансира от Европейския съюз. Проектът Европейска нощ на учените – SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, с акцент към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече българи, особено ученици, да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

И тази година посетителите на различните локации в страната ще могат да се включат в десетки презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени от цялата страна, които ще разкажат на малки и големи за новостите от света на техните изследователски области, ще обяснят за ролята на науката в ежедневието и важността й за опазването на околната среда.

Ключова тема на събитията от Нощта през 2023 година е как човечеството трябва да се адаптира към една от най-сериозните заплахи днес – промените в климата, които засягат всички региони по света и оказват въздействие върху много аспекти от живота на хората.

В Европейска нощ на учените – SEARCH и тази година участват 15 основни партньори (университети, научни институти, представители на индустрията и неправителствени организации) и десетки асоциирани партньори от цялата страна. Организациите са подготвили специална допълнителна програма от събития в рамките на Нощта, която ще продължи няколко месеца. Планирани са вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции. Събитието „Европейска нощ на учените“ е подкрепено от Столична община, община „Казанлък“ и други институционални и медийни партньори.

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 на 29 септември с весели и обучителни демонстрации, опити, игри, викторини, лекции и други занимания на живо и онлайн.

Повече за Европейската нощ на учените – SEARCH 2023, както и програма по локации можете да намерите на линковете по-долу:

https://fresher-researchersnight.bg/
Facebook
Instagram
TikTok

Партньори в проекта Европейска нощ на учените SEARCH 2023:

Център за изследвания и анализи – http://cra-bg.org/
София Тех Парк – http://sofiatech.bg
Форум Демокрит – https://democrit.com/
АгроБиоИнститут – https://abi.bg/
Университет по архитектура, строителство и геодезия – https://uacg.bg/
Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания http://www.iber.bas.bg/?q=bg
Медицински университет – София – https://www.mu-sofia.bg/
Медицински университет – Пловдив – https://mu-plovdiv.bg/
Технически университет – София – https://tu-sofia.bg/
Химикотехнологичен и металургичен университет – София /ХТМУ/ https://uctm.edu/bg/
Национален природонаучен музей – http://www.nmnhs.com/index_bg.php
Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН –  http://iefem.bas.bg/
Институт по океанология при БАН – http://io-bas.bg
Русенска търговско-индустриална камара / РТИК – https://www.rcci.bg/
Географ БГ – https://geograf.bg/bg

Медийни партньори на инициативата са Българска национална телевизия, в. „24 часа“, MediaBricks, Economic.bg, Кмета.бг, ESG News и издателство „Аз-буки“.

Видеа от предишните издания:
https://www.youtube.com/channel/UCuw48uHEBebU3518JDxz4fA

Контакти:
press@sofiatech.bg

+359 889 900 633
+359 889 900 635

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »