Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Семинар „Екология на Черно море“ в ИО – БАН – програма ,,Еразъм +“, сектор ,,Училищно образование“

Учени от Институт по океанология – БАН участваха като лектори в семинар на тема  „Екология на Черно море“. Семинарът, проведен на 29 ноември 2018 г. в ИО беше организиран в рамките на проект ,,epiSTEMe –  Европейско партньорство в STEM образованието“, програма ,,Еразъм +“ , сектор ,,Училищно образование“, Партньорства за училищен обмен. Участници в семинара бяха ученици и учители от Латвия, Полша и  Естония и техните партньори от ОУ „Панайот Волов“ гр. Варна.

Форума откри директорът на ИО-БАН проф. д-р Снежана Мончева, която приветства участниците и накратко ги запозна с основните  характеристики на Черно море.

Д-р Илия Щирков, командир на научноизследователската подводница PC-8-8, представи  интересна информация  за , предимствата при използването й в изучаване на екосистемата на Черно море, изследванията и резултатите, получени от различни черноморски експедиции.

Доц. д-р Преслав Пеев, ръководител на секция „Морска геология и археология“, заинтригува учениците с любопитна информация за археологическите находките в Черно море, произхода и датировката им.

Доц. д-р Кремена Стефанова, ръководител на секция „Морска биология и екология“, акцентира върху изследванията на Черно море в областта на биологията и екологията,  и различни аспекти от работата на морските биолози. Представи основните приоритети и направления в работата на учените от секцията

След семинара, младежите разгледаха лабораториите в института, подводницата и НИК „Академик“.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »