Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Европейската нощ на науката ще се проведе на 27.09.2019 г.

EU_flag
Science_night

Проектът REFRESH е финансиран от Програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“на Европейския съюз по дейностите Мария Склодовска-Кюри, споразумение за отпускане на безвъзмездни средства №818879

П Р О Г Р А М А

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2019

26 и 27 септември 2019 г., гр. Варна

26 септември, четвъртък

REFRESH на борда на Научноизследователски кораб „Академик“

10:00-16:00

Магия REFRESH

35 години Научноизследователски кораб „Академик“

Посещение на НИК „Академик“ за най-смелите и обичащи предизвикателствата на морето бъдещи, настоящи и бивши морски изследователи и мореплаватели. Посетителите ще имат възможност да разгледат постерната изложба „35 години НИК „Академик“ – събитие посветено на 150-тата годишнина на БАН. Изложбата представя постери за историята и експедиционната дейност на кораба. Тъй като основната цел е повече деца да се докоснат до НИК „Академик“, всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тинейджър.

Посещението се организира с предварително записване от 18.09.2019 г. до 24.09.2019 г. на телефон 052/370 484 и/или email: office@io-bas.bg. Всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тийнейджър.

27 септември, петък

Централен вход на Морската градина

17:00-17:15

Наука в града REFRESH

Официална церемония по откриване на Европейска Нощ на ученитеʼ 2019 – Варна

17:15-17:30

Наука в града REFRESH

Поздравителен концерт „Нашите деца – нашето бъдеще“

Поздравителен концерт „Нашите деца – нашето бъдеще“, подарен от децата и техните преподаватели от СУ за ХНИ „Константин Преславски”, гр. Варна и ОУ „Г. С. Раковски”, гр. Варна

17:00-21:00

Наука в града REFRESH

Докосни се до единствената в България изследователската миниподводница РС-8В

Заповядайте на борда на изследователската миниподводница РС-8В и се запознайте отблизо с работата на подводните изследователи от ИО-БАН.

17:00-21:00

Магия REFRESH

Щандове с практически експерименти и участие на публиката:

  • 2019 – година на Менделеевата таблица

Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН.

  • Древни брегови линии на Черно море

Пренесете се на морското дъно, когато подводният свят е бил отстъпил своето място на сушата. Представя: секция „Морска геология и археология“, ИО-БАН. Подходящо за деца от различни възрасти.

  • Бреговата зона като ключ към загадките на морето

Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ ИО-БАН.

  • Подводен свят – синьо вълшебство

Потопете се в необятния и интересен свят на видимите и невидимите за очите морски организми на Черно море. Представя: секция „Биология и екология на морето“, ИО-БАН. Подходящо за деца от различни възрасти.

  • 100 години от създаването на Международния астрономически съюз

Запознайте се с устройството и принципа на действие на оптичните уреди и окото. От учените от НАОП „Н. Коперник“ – Варна ще имате възможност да се научите да работите с подвижна звездна карта и да разберете кои са последните новости в областта на астрономическите изследвания.

  • В света на 3D принтирането

Принтиране на живо на диаграми на космически станции, екипировки и совалки и гравиране на дърво с лазер, представено от Фондация „Иноватор”.

  • 45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей – Варна

Ще бъдат представени експонати от експозицията на музея, свързани с културата и бита на хората от варненския край.

  • Книжовното културно наследство и новите информационни технологии

На щанда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна ще се запознаете с дейността и научните издания, свързани с опазване на книжовното културно наследство, новите информационни технологии и услугите на библиотеката.

  • Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски“

Научете за дейността на Университетски ботанически градини и интересни факти за начина на размножаване и отглеждане на растенията. Децата природолюбители ще могат сами да засадят растения.

  • Химически чудеса

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“ ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници. 

19:00-21:00

Наука в града REFRESH

Дигитален РЕФРЕШ

Мултимедийна прожекция на научно изследователски филми на екран.

ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна

17:30-18:00

Наука в града REFRESH: Научно кафене REFRESH: Отворени врати

100 години от създаване на Международния астрономически съюз

НАОП „Н. Коперник“ – Варна отваря врати за посетители под мотото „100 години от създаването на Международния астрономически съюз“, за да запознае гостите със своята дейност и да им даде възможност да участват в научни дискусии.

17:30-21:00

Наука в града REFRESH

Европейски кът

Информация за участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с европейско финансиране.

17:30-20:00

Наука в града REFRESH

Анатомия и морфология на растенията

На щанда на ОУ „Г. С. Раковски”, гр. Варна децата и техните преподаватели ще ви демонстрират разработения от тях проект за анатомия и морфология на растенията и ще ви провокират сами да проверите своите познания в тази област.

„Камишибай“ – японски театър в картини

Деца от ОУ „Г. С. Раковски”, гр. Варна ще пресъздадат в картини история или кратка приказка. Ако искате да чуете и видите приказка в картини, заповядайте при тях.

17:30-21:00

Наука в града REFRESH

В света на водните обитатели

Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към ИРР-Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР-Варна ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология.

18:00-21:00

Магия REFRESH

Щандове с практически експерименти и участие на публиката

Демонстрации по електроника, роботика, природни науки и 3D принтиране

Учените от образователна програма „Университет за деца“ ще представят демонстрации по електроника, роботика, природни науки и 3D принтиране. Присъстващите ще могат да сглобят малка ракета подводница, изработена на 3D принтер, ще наблюдават различни електронни и робо-установки и ще имат възможност да ги подкарат и да научат как работят.

17:30-19:30

Магия REFRESH

Щандове с практически експерименти и участие на публиката

Децата от Дневен център за деца и младежи с увреждания „ Св.Йоан Златоуст“ и техните преподаватели ще представят ръчно изработен пъзел на тема „ Природата около нас“ с 3D елементи.

17:30-20:30

Магия REFRESH

Щандове с практически експерименти и участие на публиката

45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей – Варна

На щанда на Етнографски музей – Варна, децата и техните родители, ще имат възможност сами да изработят рамки за снимки в ретро стил от ХIХ в. по образец.

18:00-19:00

Магия REFRESH

REFRESH звезди

Деца и учители от ОУ „Свети Иван Рилски”, гр. Варна ще ви пренесат в света на Космоса и Морето. Станете част от тяхното представяне, участвайте с тях.

18:00-19:00

Магия REFRESH

REFRESH звезди

Забавна викторина за деца от различни възрастови групи (1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас). Предвидени са награди за най-любознателните.

19:00-20:00

REFRESH кафене

Предизвикателството да си млад учен

Сесия на млади учени от ИО-БАН, Варна и чуждестранни стипендианти

Медия Гумус

Докторант ИО-БАН, секция „Биология и екология на морето”

Познаваме ги и не ги познаваме: Мекотелите в Черно море

Наташа Димова

Професор по хидрогеология

Университет на Алабама, Тускалуса, Алабама, департамент по Геологични Науки

От планините до морето: подземните пътешествия на водната молекула:

Светлана Михова

Докторант ИО-БАН, секция „Химия на морето”

Миниатюрният свят на нашите отпадъци в морето

20:30-21:00

Наука в града REFRESH

Томбола

Церемония по награждаване на участниците в томболата, организирана за попълването на въпросника по време на Европейска нощ на учените.

Томбола

Церемония по награждаване на участниците в томболата от организираната, от ИО-БАН игра: „ Пътешествие в света на науката”. Правилата на играта:

Игра-томбола „ Пътешествие в света на науката”, организирана в рамките на проект REFRESH – Европейска Нощ на ученитеʼ2019, Варна

Правила на играта

Целта на играта е всеки участник да посети трите обекта изброени по-долу за периода от 26.09.2019 до 27.09.2019. От всеки посетен обект ще се събират печати с логото на проекта, поставени върху специално приготвени за събитието карти. Участникът, който събере три печата за периода от 26.09. до 27.09.2019 има право да участва в томболата за трите големи награди. Получилите два печата на 27.09.2019 могат да участват в томболата за трите поощрителни награди.

Първи обект: Посещение на научно изследователски кораб „Академик”. Дата: 26.09.2019 от 10:00 до 16:00 ч. Адрес: гр.Варна, кв. Аспарухово, Канал 1, Рибарско пристанище „Варна” на Рибни ресурси ЕООД. Посещението се организира с предварително записване от 18.09.2019 г. до 24.09.2019 г. на телефон 052/370484 и/или email: office@io-bas.bg. На място всеки посетил и разгледал НИК „Академик” ще получи карта за участие и първи печат.

Втори обект: Посещение на изследователската миниподводница РС-8В, която ще бъде разположена пред Централен вход на Морската градина. Дата: 27.09.2019 от 17:00 до 20:30 ч. Тук също може да получите карта за участие и печат. В същата локация ще имате възможност да посетите и част от щандовете на „Нощта на учените”, които може да разгледате преди да стигнете до третия обект.

Трети обект: Астрономическа обсерватория „Николай Коперник”. Дата: 27.09.2019 от 17:30 до 20:30 ч. Играта приключва с поставянето на последния печат в тази локация. На входа на Обсерваторията след поставяне на печата, вашето име ще бъде записано, с което автоматично получавате право да участвате в томболата за големите и/или поощрителните награди.

Томболата ще бъде теглена в сградата на Обсерваторията във времето от 20.30 до 21.00 часа.

Наслаждавайте се на играта, събирайте с пълни шепи нови знания и се забавлявайте! Очакваме Ви с нетърпение!

Конкурсите се организират  като част от проект REFRESH (Европейска нощ на учените), финансиран от Европейската комисия по споразумение за отпускане на безвъзмездни средства №818879.

Всичко около нас е наука, а новите технологии ни позволяват да покажем, че всичко е REFRESH. Покажете, че науката е интересна, забавна и може да привлече повече млади хора.

Уважаеми ученици и младежи,

Започваме Европейска нощ на учените 2019 с 4 конкурса за деца, ученици и младежи в различни категории. Крайният срок за всички е 20 септември, но за повечето участници именно лятната ваканция е нужна, за да изготвят своите предложения.

Повече информация може да получите на посочените линкове:

REFRESH VIDEO PHOTO
Покажете как виждате науката чрез кратко видео или снимка.
Информация и регламент: https://nauka.bg/night/refresh-video/

REFRESH TOUCH
Kонкурс за рисунка за участници със слухови проблеми. Темата е: „Как се виждате в света на науката“.
Информация и регламент: https://nauka.bg/night/refresh-touch/

REFRESH VOICES
Конкурсът е насочен към подпомагане на децата и младежите с увредено зрение. Той включва прочитане на глас и запис на аудио файл на материали с научно-популярно съдържание.
Информация и регламент: https://nauka.bg/night/refresh-voices/

REFRESH GIRLS
Конкурс за есе на тема: “Как се виждам в света на науката и технологиите”.
Информация и регламент: https://nauka.bg/night/refresh-girls/ 

Наесен ученици от 1 до 12 клас могат да се включат в два проекта за Гражданска наука и да станат учени още преди университета. В линковете по-долу можете да намерите повече информация.

Гражданска наука в училище с REFRESH Young scientist

Все още има възможност учени да гостуват във Вашето училище и да разговарят с децата. Ако проявявате интерес, пишете ни на: office@io-bas.bg                              

REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 селища. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, и събития на публични градски локации. Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори, с които ще осъществяваме видео връзки и кампании за популяризиране на науката в социалните медии. Ще отбележим заедно Европейска нощ на учените на 27 септември 2019 г. През 2019г. ще направим връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Ще ви бъдем благодарни, ако разпространите тази информация.

 

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »