Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Европейска нощ на учените, 2019 – Варна

26 и 27 септември 2019 се превърнаха в истински празник на науката, благодарение на инициативите, организирани от учените от Института по океанология -БАН във Варна. Cъбитието „Европейска нощ на учените“, проведено по проект REFRESH беше специално подготвено за всички варненци и гости на града и най-вече за младото и подрастващото поколение. Учените успяха да постигнат основната си цел и да представят науката по забавен и достъпен начин пред широката общественост. Събитието тази година беше посветено на 150-тата годишнина на Българска Академия на Науките, 100 години от създаването на Международния астрономически съюз, 35 години НИК „Академик” и 45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей, Варна.

На 26 септември на борда на НИК „Академик” стъпиха много ентусиасти от различни възрасти, които с интерес разгледаха кораба и постерната изложба посветена на 35 години НИК „Академик”.

Следващият ден, 27 септември, беше не по-малко вълнуващ както за учените, така и за гостите на „Европейска нощ на учените“. Нощта се проведе в две локации – пред входа на Морската градина – Варна и в сградата на Обсерваторията – Варна. Посетителите от различни възрасти имаха възможност да се докоснат до единствената в България изследователска миниподводница РС-8В и да се запознаят отблизо с работата на подводните изследователи от ИО-БАН. На щандове с практически експерименти на ИО-БАН и неговите асоциирани партньори публиката беше потопена в магическа хармония от наука и изкуство, традиции и иновации.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »