Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Семинар на тема „Координатни и височинни системи в Република България – приложение в морската практика за устойчив син растеж“ се проведе в Института по океанология при БАН

Във връзка с честването на Международния ден на Черно море и 150та годишнина на Българската академия на науките на 31 октомври 2019 г. в Института по океанология, Варна, се проведе семинар на тема: Координатни и височинни системи в Република България – приложение в морската практика за устойчив син растеж. Той бе организиран в изпълнение на проект от НПКНИ 2017-2023 г. „Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания, обвързана и с участието на България в Европейската инфраструктура (Euro-Argo)” – (МАСРИ/MASRI), в сътрудничество с: Проект от НПКНИ 2017-2023 г. „Национален геоинформационен център“, Национална научна програма „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“, Проект BlackSeaConnect, Агенция по геодезия, картография и кадастър и Национален институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

На семинара бяха разгледани въпроси свързани със състоянието и перспективите на:  Стратегическата програма за изследвания, иновации и син растеж в Черно море, Националната пътна карта на научната инфраструктура, координатните и височинните системи в Република България и Националната мрежа за измерване на морското ниво, както и практическите аспекти на прилагането им за устойчив син растеж.

Лектори на семинара бяха: проф. Снежана Мончева – Директор на ИО-БАН, проф. Иван Георгиев – НИГГГ-БАН и проф. Атанас Палазов – ИО-БАН. Участие взеха представители на: ИА Морска администрация, ДП Пристанищна инфраструктура, Ръководство на корабния трафик, Хидрографска служба на ВМС, Пилотска станция-Варна, Хидро Мап ЕООД, НИМХ и г-н Иван Табаков, ръководител на Регионалния академичен център на БАН във Варна.

Семинарът протече под формата на презентации, въпроси и дискусии. След изчерпателна  дискусия се стигна до общо становище за необходимостта от тясно сътрудничество между научните организации, държавните структури и морския бизнес за хармонизирано прилагане на нормативните документи с цел подпомагане на синия растеж и по-конкретно за осигуряване на безопасността на корабоплаването в пристанищните райони на Република България. 

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »