Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

ОНЛАЙН СЕМИНАР ОРГАНИЗИРАН ОТ ИО-БАН “ИНИЦИАТИВА ЗА СИН РАСТЕЖ ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ В ЧЕРНО МОРЕ“

На 24 септември 2020 г. се проведе онлайн семинар „Инициатива за син растеж за научни изследвания и иновации в Черно море“ организиран от Институт по океанология – БАН по проект „Black Sea CONNECT“ финансиран по Програма ХОРИЗОНТ 2020 на Европейската комисия. Целта на срещата беше създаване на платформа от различни заинтересовани страни за идентифициране на националните приоритети и разработване на План за действие за изпълнение на Стратегическата програма за научни изследвания и иновации за Черно море (SRIA). Семинарът успя да привлече над 100  участници от различни държавни административни организации, научни институции, бизнес среди, университети  и неправителствени организации.

Форумът беше открит от директора на ИО-БАН и ръководител на проекта за България проф. Снежана Мончева. Официални обръщения направиха г-жа Милена Дамянова, директор Дирекция „Наука” и проф. Кристалина Стойкова, научен секретар на направления „Климатични промени, рискове и природни ресурси” и „Астрономия, космически изследвания и технологии” към Българска академия на науките. Събитието беше подкрепено и от    Дирекция „Научни изследвания и иновации“ на Европейската комисия в послание на г-жа Ана Тереза и от видеообръщение от ръководителя на проекта проф. Барис Салиоглу, директор на Институт по морски науки, Турция.

Проф. Мончева представи на аудиторията основните цели и времева рамка на Стратегическата програма за научни изследвания и иновации за син растеж в Черно море и Плана за действие. В  4 паралелни сесии дискусиите по отделните стълбове на Програмата бяха стимулирани от  модераторите от ИО-БАН доц. Валентина Тодорова, доц. Кремена Стефанова, инж. Виолета Слабакова и доц. Преслав Пеев.   Резултатите от обсъжданията в сесиите  бяха представени в заключителната част на семинара. Във финалната сесия участие взеха г-жа Росица Стоева, Изпълнителен директор на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и проф. Милен Балтов, представител в мисията за „Здрави океани, морета, крайбрежни и вътрешни води“. Госпожа Стоева представи възможности за сътрудничество и финансиране на научноизследователските дейности в черноморския регион, а проф. Балтов акцентира върху значимостта на проект „Black Sea CONNECT“ за развитието на стратегическата рамка в План за изпълнение с конкретно финансиране и представи актуалните събития в мисията. Доктор Стефания Клайн – българският представител в инициативата „Млад посланик на Черно море“  също взе активно участие в семинара.

Резултатите от активните дискусии на участниците ще бъдат обобщени в първа версия  на Национална Стратегическа програма за научни изследвания и иновации за син растеж в Черно море и План за действие, като принос в разработването на Регинална за Черно море Стратегия и План за действие.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »