Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Посещение на студенти от ТУ-Варна в Институт по океанология

На 16.10.2020 г., в рамките на проект FRESHER/Европейска Нощ на Учените – 2020, дейност „Наука в града FRESHЕR: Отворени врати”, студенти от ТУ-Варна, Специалност „Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи” посетиха Института по океанология –БАН.

Две специфични послания за науката, отправиха учените от ИО-БАН към младежите: Повече осведоменост за научноизследователските и иновационни дейности“ и  Насърчаване на младите хора към научна кариера“.

Младите хора пред избор на кариера със сериозен интерес към научните изследвания посетиха лабораториите към секция „Биология и екология на морето“, където се запознаха с акценти от дейността на учените от ИО-БАН. С голям интерес се докоснаха до света на черноморския бентос и ДНК анализите на фитопланктон, задавайки своите въпроси към доц. К. Стефанова, д-р Н. Джембекова и еколог Хр. Стаматова.

Д-р Илко Щирков запозна аудиторията с техническите параметри и най-важните аспекти от работата на изследователската миниподводница  PC-8 при използването й в изучаването на екосистемата на Черно море. Прожектиран бе и филм за историята, мисиите и артефактите открити с помощта на подводницата по време на научноизследователски експедиции.

Поради извършване на експедиционна дейност, студентите не успяха да посетят НИК „Академик”. Това бе и причината те да заявят своето желание отново да ни посетят, за да се качат на борда на кораба. Очакваме ви!

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »