Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Предстои последният класов ремонт на „Академик“

     Предстои последният класов ремонт на научноизследователския кораб „Академик“, за да бъде удължен експлоатационният му период с още 5 години, преди да бъде пенсиониран. Това обясни директорът на Института по океанология доц. Николай Вълчев. „Академик“ вече 40 години изпълнява своята мисия и този ремонт е изключително необходим, за да може да служи през следващите години, подчерта Вълчев. 

     По предварителни разчети ще трябват от 800 000 лева до 1 млн., без да е калкулирана инфлацията, каза Вълчев. Голяма част от средствата са отпуснати от МОН по линия на проект от Националната пътна карта „МАСРИ“, посочи той и изрази надежда, че ще има и дарения от хора, които приемат тази кауза за своя. 

     Вече се подготвят документите за обявяване на обществена поръчка. 

     За да сме морска държава, мисля, че науката, наред с всички останали дейности, които се развиват на море, е водеща.  Би трябвало държавата да поеме своята отговорност, защото има директиви, които трябва  да бъдат спазвани, като например да бъде наблюдавано морското пространство, за което трябва поне един кораб, каза Вълчев.

Чуйте повече от интервюто на Валери Великов с  директора на Института по океанология  – Николай Вълчев:

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »