Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

БАН проведе обучителен семинар в Бургас

Институтът по океанология – Варна, със съдействието на проф. Севдалина Турманова, ръководител на Регионалният академичен център на БАН в Бургас и заместник кмета на Община Бургас г-жа Руска Бояджиева, проведе Обучителен семинар на тема:
„CMEMS в подкрепа на морските дейности в Черно море“. CMEMS (Услуга на програмата Коперник за мониторинг на морската околна среда) е елемент от програмата Коперник на Европейската комисия, който осигурява 152 продукта за различни аспекти на състоянието на морската околна среда, които са свободно достъпни чрез портала на програмата (http://www.marine.copernicus.eu). Институтът по океанология – БАН е координатор на Центъра за мониторинг и прогнози и на Тематичния асемблиращ център за in-situ данни за Черно море, които генерират голяма част от продуктите на Коперник за Черно море.

Семинарът се проведе на 1-ви юни 2018г. в залите на Бизнес инкубатор Бургас, като съпътстващо събитие на Европейския морски ден. Целта на семинара бе да повиши осведомеността относно многото приложения на продуктите на морския компонент на програмата Коперник, както и да покаже как да се получи информация, да се търси в каталога, да се изтеглят данните и да се визуализира информацията. На семинарът присъстваха представители на научните среди, неправителствени организации, държавни агенции, Военноморските сили и от няколко черноморски държави. Лекторите: проф. Атанас Палазов от ИО-БАН, Доминик Обатон от Меркатор океан – Франция, доц. Елисавета Пенева от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и доц. Веселка Маринова от ИО-БАН, представиха предлаганите от морския компонент на програмата Коперник услуги и дадоха изчерпателни примери за предлаганите продукти за различни приложения за Черно море. Освен лекции и дискусии, в компютърната зала на Бизнес инкубатор Бургас се проведоха и упражнения, при които обучаемите придобиха практически умения за работа с продуктите на програмата Коперник за Черно море.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »