Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Работна среща по проект TC RER7009/IAEA

От 25 до 27 септември 2018 г. Институтът по океанология-БАН беше организатор и домакин на работна среща Identification of Data Gaps in the Adriatic and the Black Sea and Harmonization of Field Sampling Strategies for Strengthening Regional Capacities in Coastal Management по проект TC RER7009/IAEA Enhancing Coastal Management in the Adriatic and the Black Sea by using Nuclear Analytical Techniques”. В работната среща участваха 10 държави (Австрия, Албания, България, Румъния, Турция, Хърватска, Грузия, Черна гора, Русия, Украйна) представени от 15 лаборатории и научни организации.

В рамките на работната среща беше проведена еднодневна експедиция с НИК Академик, по време, на която бяха взети седиментни проби с цел уеднаквяване на методиката за пробовземане с дъночерпател и мултикорер. Взетата проба с дъночерпател ще се използва за подготовка на сертифициран референтен материал за тежки метали, необходим за организирането на международни сравнителни изпитвания, които ще се проведат в рамките на проекта през 2019 г.

С Multicorer Mark II 400 бяха получени осем седиментни ядки от две станции.

Всички ядки бяха опробвани на борда на НИК Академик, като предстои седиментният материал да бъде изпратен до участващите в работната среща лаборатории и организации за гранулометричен анализ, радиометричен анализ, радионуклиден профил и анализи на тежки метали и X-ray изследвания.

Проект RER7009/IAEA ще даде възможност, България да стане част от съвместна мрежа от аналитични лаборатории и експерти от Адриатическия и Черноморския регион с хармонизирани методики за изследване на замърсители в седименти, такива като радионуклиди (напр. Cs, Sr, NORM) и нерадионуклиди (биогенни вещества, въглеводороди, тежки метали и др.), с цел установяване на климатичните изменения и антропогенното натоварване и замърсяване.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »