Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Първа среща по нов европейски проект: „Assessing the vulnerability of the Black Sea marine ecosystem to human pressures (ANEMONE)”/“Оценка на уязвимостта на екосистемата на Черно море към натиск от човешки дейности“

На 22 и 23.10.2018 г. в Констанца, Румъния се проведе първата среща на партньорите по проект ANEMONE. Проектът има за цел да постигне чрез съвместните усилия на партньорите, обща стратегия, свързана с мониторинга на Черно море по смисъла на Рамкова директива за морска стратегия, целяща прилагането на хармонизирани индикатори за оценка на състоянието на морската околна среда.

По време на проекта ще бъде засилено трансграничното сътрудничество в Черноморския басейн чрез изграждане на мрежи между учените и заинтересованите страни, провеждане на форуми и установяване на трайно партньорство, които целят повишаване на знанията и уменията за морската среда чрез обмен на опит и добри практики, иновации, хармонизирани методологии и съвместни изследвания, както и получаването на конкретни и видими резултати чрез изпълнението на пилотни проекти, споделени инструменти и онлайн ресурси с отворен достъп.

Проект ANEMONE се изпълнява съвместно с National Institute for Marine Research and Development “Grigore Antipa” (NIMRD) (Румъния) – координатор на проекта, Mare Nostrum NGO (Румъния), Институт по океанология – БАН (България), Scientific and Technological Research Council of Turkey – Marmara Research Center (TUBITAK-MAM), Turkish Marine Research Foundation (TUDAV), Турция и Ukrainian Scientific Center of Ecology of Sea (UkrSCES), Украйна.

ANEMONE се финансира по Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“, Приоритет 2: Насърчаване на координацията за опазването на околната среда и съвместното намаляване на морските отпадъци в Черноморския басейн; Специфична цел на програмата: 2.1. Подобряване на съвместния мониторинг на околната среда и ще се изпълнява през периода 26.07.2018 – 25.11.2020 г.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »