Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Успешно завърши международната експедиция BIO-OPT 2019 на борда на НИК „Академик“, посветена на 150-тата годишнина на БАН и 35-тата годишнина на научно изследователския кораб.

На 04.06.2019 г. след успешно проведена 21-дневна международна експедиция посветена на 150 години БАН и 35 години НИК „Академик“, научноизследователският кораб акостира във Варна.

Експедицията е финансирана от Европейската Космическа Агенция (ЕCА) в рамките на Плана на европейските коопериращи държави (PECS) за България по проект „Изследване на биооптичните характеристики на Черно море за целите на спътниковите наблюдения“ BIO-OPTICS FOR OCEAN COLOR REMOTE SENSING OF THE BLACK SEA (BIO-OPT 2019) и по договор със Съвместния изследователски център към ЕК (JRC of EC) в Испра. Основна цел на експедицията е изследване на биооптичните параметри на Черно море. Ръководител на експедицията е инж. Виолета Слабакова от Института по океанология – БАН, а международният екип включи учени от България, Италия, Румъния, Германия и Украйна. Теренните изследвания бяха извършени на 124 станции в българската и румънската акватория на Черно море. Паралелно с in situ измерванията  на оптичните характеристики на морската вода (разсейване, затихване, поглъщане и интензитет на падащата и обратно разсеяна слънчева светлина в различен спектрален диапазон) и концентрация на оптично активните вещества (хлорофил, суспендирано вещество, органика) в горния повърхностен слой (0-30 м)  са събрани и проби за морфологичен и генетичен анализ на таксономичния състав на фитопланктонното съобщество, хлорофил а и определяне на фикотоксини. Резултатите ще бъдат използвани за валидиране на първичните продукти от Ocean and Land Colour Instrument (OLCI https://sentinel.esa.int/web/sentinel/missions/sentinel-3/) инсталиран на спътника SENTINEL-3A на програмата Коперник на Европейската комисия, както и за адаптиране на регионалния алгоритъм за оценка на оптично активните вещества на базата на дистанционно получената информация.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »