Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Постерна изложба „35 години НИК Академик“

От 17 до 21 юни в Централното фоайе на БАН беше отворена за посещение постерна изложба „35 години НИК Академик“ организирана от Института по океанология и посветена на 150-тата годишнина на БАН. Изложбата беше официално открита от директора на ИО–БАН. Проф. Снежана Мончева запозна присъстващите с някои важни акценти, свързани с научноизследователската дейност на НИК „Академик“. Направи кратък обзор на експедиционната дейност, като обърна внимание на проведените международни експедиции, прилагането на иновативни технологии и възможности за генериране на ново знание, както и възможността за включване в значими европейски инфраструктури. Проф. Мончева подчерта и значимостта на НИК „Академик“ за изпълнение на ангажиментите на РБългария за устойчиво управление на морската околна среда като страна членка на ЕС. Директорът на ИО връчи почетни плакети на БАН, МОН и МОСВ в знак на благодарност за оказваната подкрепа за успешната експлоатация на НИК „Академик“ в продължение на 35 години. Проф. Мончева завърши речта си с призив за нов научноизследователски кораб, с който българските учени да продължат изследванията на Черно море, генерирайки нови данни.  По време на официалното откриване беше прожектиран мултимедиен филм за международната експедиция „БИО-ОПТ 2019“, проведена с НИК „Академик“.

Изложбата е организирана в три тематични блока. В първият блок са представени техническите характеристики на кораба, лабораториите и оборудването. Вторият блок запознава посетителите с тематичните научни изследвания и мултидисциплинарния характер на научноизследователската дейност. Тук са представени и най-значимите международни експедиции, проведени на борда на „Академик“, с участието на видни изследователи като проф. Бълърд, проф. Райън и др. Третият блок е посветен на изследванията на НИК „Академик“ от национална значимост, като внедряване на Европейските политики в България (РДВ и РДМС). 

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »