Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА ПОСЕТИ ИНСТИТУТ ПО ОКАНОЛОГИЯ – БАН, ВАРНА

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева,  Янита Жеркова – началник отдел „Национални научни инциативи” към МОН, проф. Костадин Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката посетиха Институт по океанология – БАН.  Срещата с ръководството на ИО-БАН проф. Снежана Мончева, проф. Атанас Палазов и доц. Валентина Тодорова и проф. Любомир Димитров беше  свързана с участието на института като координатор по проект МАСРИ –  инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания, част от Националната пътна карта за научна инфраструктура (2017-2023 г.) на Република България и удостояването на ИО със Сертификат на МОН  за участие в проекти по РП „Хоризонт 2020“ с голямо регионално значение, който бе връчен официално на директора на ИО – БАН от евро-комисар Мария Габриел.  

Бяха обсъдени приоритетите на  научноизследователска инфраструктура и експертите от ИО подчертаха  значимостта на реализирането на основните модули по проекта не само за научноизследователската дейност на национално ниво, но и за разширяване на мащабите на регионално и европейско равнище. Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от интегриране на усилията за приоритизиране на определени компоненти и направления от научната инфраструктура и търсене на различни възможности за финансиране за постигане на максимални резултати. Ръководството на ИО представи на гостите изградения на територията на института център за данни и информация, най-съвременната и единствена за Черно море научноизследователска апаратура за пълен флоуцитометричен анализ на фитопланктон, както и уреди за изследване на черупчести мекотели с промишлено значение.

Директорът на ИО-БАН проф. Мончева обърна специално внимание на обществената и национална значимост на научните изследвания на института, като подчерта активната роля на ИО в разработването на Стратегическата Програма за научни изследвания и иновации  и синята икономика в Черно море.   

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »