Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Европейска нощ на учените FRESHER 2020 представи над 200 научни презентации и демонстрации в повече от 50 канала в социалните мрежи

Мега онлайн събитието, в което се включиха стотици учени от цялата страна, се проведе в три поредни дни 27,28 и 29 ноември

          Над 200 научни презентации и демонстрации показа Европейската нощ на учените FRESHER 2020 по време на безпрецедентната тридневна програма за малки и големи любители на науката. Мега онлайн събитието се състоя на 27,28 и 29 ноември и се излъчваше в повече от 50 канала в социалните медии.
          Зрителите успяха да научат от какво страдат растенията, кои билки в България могат да се превърнат в лекарство или вкусна храна, как се трансформират генетично и ще можем ли да отглеждаме растения на Марс. Заедно се качихме в симулатор на космически мисии, управлявахме самолет, разбрахме повече за новата научна теория за струните, както и защо вирусите не винаги са само наши врагове. Учените разказаха за своите нови изследвания и проекти, споделиха от първа ръка лесно ли е да избереш попрището на науката.
          Това са само част от темите в програмата на Нощта, които стотиците изследователи на различни възрасти, от различни научни области, от институти и университети от цялата страна, разказаха за своята многобройна аудитория.  Събитието тази година се проведе изцяло виртуално заради кризата с COVID-19. Ситуацията с пандемията не ни позволи да бъдем заедно физически, но програмата предостави удивителна възможност всеки да направи своя избор от богатото меню от презентации, демонстрации, разговори на живо и други много интересни активности. Зрителите имаха уникална възможност да посетят лаборатории, ботанически градини, изследователска подводница, са чуят вълнуващи истории за науката, която е навсякъде около нас.
          Приветствие към учените и зрителите отправиха еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, зам.- министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
          „Достъпният и интерактивен характер на „Европейска нощ на учените“ прави инициативата все по-популярна с всяка измината година. Вярвам, че много млади хора ще бъдат вдъхновени от демонстрациите и контактите си с изследователите, за да започнат собствени проучвания и проекти. Всеки може да допринесе за намиране на ефективни решения. И тук се обръщам към момичетата. Все още има твърде малко жени – изследователи, но е факт, че в училище момичетата са също толкова добри в областта на науките и математиката, колкото момчетата. Младите хора – момичета и момчета, биха могли да се вдъхновят от амбициите за нови открития и да се присъединят към редиците на учените и инженерите. Европа се нуждае от повече млади хора, които да се превърнат в новатори и изследователи, които са в състояние да се справят с днешните и утрешните глобални предизвикателства“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на откриването на Нощта FRESHER, в което тя се включи онлайн.
          Зам.-министър Карина Ангелиева подчерта, че в България винаги е имало достойни учени, които са имали огромна роля за изграждане на обществото ни. „Имаме и много млади учени в момента, някои завърнали се от чужбина. Тук трябва да подчертая и ролята на учителите, които трябва да дават тон на младото поколение и да задават тона на политиците, заедно с учените“, посочи тя. По думите й инвестициите в образованието и науката трябва да бъдат увеличени и в това трябва да бъдат убедени всички граждани. „Трябва да повярваме в науката и учените“, заключи Карина Ангелиева.
          „Науката е най-важният инструмент за справяне с всяка криза, в това число и настоящата. Тя дава уникално удовлетворение на учения и му позволява да продължи напред, което го няма при другите професии. Да си учен е достойно и уважително“, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Той подчерта, че учените не работят само за себе си, а техните постижения са в полза и за обществото. „Едно от най-големите постижения на българските учени е тяхното участие в ЦЕРН, което доказателство, че българската наука има много важно място в европейското пространство“, заключи Тодор Чобанов.
          Програмата продължи с презентации, дискусии, демонстрации, филми, виртуални посещения, изложби и много други формати. Водещ на научното студио, което беше позиционирано в София Тех Парк беше журналистката от БНТ Надя Обретенова.
          В Нощта се включиха изследователи от образователни институции и организации от София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, община Долна Митрополия, Велико Търново и други. Програмата на всеки от нашите партньори, както и линкове към каналите им за излъчване можете да намерите на – https://fresher-researchersnight.bg/ Всички материали са достъпни.
          Кодовото име на иновативния проект за Нощта, в който по едно и също време участват над 400 града в Европа и по света, е FRESHER – абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Екипът на FRESHER избра за фокус на събитията в Нощта тази година темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.
          Програмата на Нощта ще продължи още няколко месеца и обхваща посещения на учени в училища, инициативи за гражданска наука, и много други
          В подготовка за събитията в Нощта стартираха няколко конкурси, в които могат да участват най-вече деца и младежи, обикновено изключени от достъп до наука. „Фантастични растения (и как да ги открием)“ е конкурс за рисунки на глухи и слабочуващи деца и млади хора, с което ги предизвикахме да споделят възхищението си от природата чрез изображение на необичайно растение или дърво. „Песенни листа“ е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудио запис с или вдъхновено от звуци от природата. В предизвикателството „Силна нежност“ момичета и млади жени се опитва да насърчи приобщаването на жени в науката с есета. „Корени на вдъхновението“ цели да отличи вдъхновяващи учители, номинирани от свои ученици. Освен това, събираме фонд „Казана дума“ от цитати от или за учени, с който в края на проекта ще издадем нов набор късметчета, които да съпровождат ароматна чаша кафе в заведенията. Дадохме възможност и за кандидатстване в „Един ден в живота на академика“-  вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България – академиците от БАН.

Пътеводител в програмата на Нощта можете да видите на – https://fresher-researchersnight.bg/programa/

 Повече за Европейската нощ на учените можете да научите – https://fresher-researchersnight.bg/,

Всички излъчени материали по време на Нощта и от трите дни можете да гледате на профилите ни в социалните мрежи-

https://www.facebook.com/ResearchersBG

https://www.instagram.com/researchersnightsofia/

https://youtube.com/channel/UCuw48uHEBebU3518JDxz4fA

Партньорите в проекта FRESHER:

Център за изследвания и анализи – http://cra-bg.org/
София Тех Парк – http://sofiatech.bg
Форум Демокрит – https://democrit.com/
Британски съвет България- https://www.britishcouncil.bg/
Университет по Хранителни Технологии- https://uft-plovdiv.bg/
АгроБиоИнститут – https://abi.bg/
Медицински Университет – София – https://www.mu-sofia.bg/
Медицински университет-Пловдив – https://mu-plovdiv.bg/
Технически университет – София – https://tu-sofia.bg/
Технически университет – Габрово – https://www.tugab.bg/
Минно-Геоложки Университет „Св. Иван Рилски“ – http://mgu.bg/new/index.php
Химикотехнологичен и металургичен университет – София /ХТМУ/-
https://uctm.edu/bg/
Национален природонаучен музей – http://www.nmnhs.com/index_bg.php
Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН – http://iefem.bas.bg/
Българска академия на науките – БАН – http://www.bas.bg/
Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“ – https://www.nsa.bg/
Институт по Океанология при БАН – http://io-bas.bg
Ruse Chamber of Commerce and Industry / РТИК – https://www.rcci.bg/
Географ БГ – https://geograf.bg/bg
Институт по зеленчукови култури (ИЗК) ”Марица” – http://izk-maritsa.org/)

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »

Инициативата „Акселератор за устойчива синя икономика в Черно море“ — покана за представяне на вашите решения!

    Акселераторът подкрепя устойчиви решения за синя икономика в целия Черноморски регион с цел насърчаване на устойчиви и иновации за кръговата икономика в региона. Програмата

Прочети повече »

ПОКАНА – Институтът по океанология – БАН кани детските градини на територията на Община Варна

Институтът по океанология – БАН кани детските градини на територията на Община Варна да станат част от пътуваща изложба, чиято експозиция ще бъде в различни

Прочети повече »