Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Стартира европейски проект REST COAST – “Large scale RESToration of COASTal ecosystems through rivers to sea connectivity” („Широкомащабно възстановяване на крайбрежни екосистеми, чрез свързаност реки-море”)

      REST COAST – “Large scale RESToration of COASTal ecosystems through rivers to sea connectivity” („Широкомащабно възстановяване на крайбрежни екосистеми, чрез свързаност реки-море”), си поставя за цел да покаже, до каква степен възстановяването на крайбрежните екосистеми може да допринесе за ниско въглеродна адаптация, намаляване на рисковете от отрицателно въздействие на определени природни явления и осигуряване на полза за биоразнообразието в крайбрежни екосистеми – например влажни зони, дюни и подводни ливади от морски треви. Фокусът на българския екип е върху местообитанията на морските треви в района Бургаския залив – залив Форос. Предвидени са дейности по експериментално възстановяване на целеви местообитания, оценка на рискови за тяхното съществуване и поддържане фактори, и моделиране и оценка на избрани екосистемни услуги, предоставяни от морските треви. Предвидени са и мерки за подобряване на условията в прилежащи, крайбрежни, влажни зони. Основните екосистемни услуги в българския  пилотен район, които ще бъдат оценени в рамките на изследванията са: приноса на тревите за увеличаване на биоразнообразието, улавянето и задържането на въглерод и за защитата на крайбрежието от морското вълнение, при съвременни и бъдещи климатични сценарии.  Избраният пилотен район е част от мрежа от 9 пилотни района разположени в Балтийско, Средиземно и Черно море, и Северния Атлантик, които представляват „горещи точки“ в европейски контекст.

      Чрез преодоляване на съществуващите технически, управленски, икономически и социални бариери пред възстановяването на крайбрежните екосистеми, REST COAST ще допринесе за възстановяване на свързаността между крайбрежните води и водосборната им област и ще увеличи пространството за осигуряване на екосистемните услуги, предоставяни от крайбрежните екосистеми по устойчив начин.

      Проектът си поставя за задача да спомогне за увеличаване на ангажираността на гражданите, заинтересованите страни и управляващите към дългосрочно поддържане на процеса на възстановяване на крайбрежните екосистеми. Проектът е финансиран от програма на ЕС за научни изследвания и иновации HORIZON 2020. Участват 38 партньора от Европейския съюз, сред които Испания, Италия, Нидерландия, Франция, Германия, България, Полша, заедно с Обединеното Кралство, Израел, Турция, както и международни институции. Проектът стартира на 1.10.2021г. и е с продължителност от 54 месеца.

Press – release на официалната страница на проекта на сайта на CORDIS:

 

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »