Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Програма на Европейска нощ на учените – гр.Варна

29 септември, четвъртък/онлайн
 ОНЛАЙН ВИДЕОИЗЛОЖБА С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ КОНКУРСА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА КРИСТАЛНО ЧИСТО ЧЕРНО МОРЕ”

Онлайн видеоизложба с творбите на наймалките и талантливи участници в Европейска Нощ на учените 2022 децата на възраст 57 години ще бъде излъчена на 29.09.2022 г. в сайта на ИОБАН
www.iobas.bg, както и във facebook страницата и YouTube канала на Института по океанология – БАН. За победителите в конкурса и за всички участници са предвидени награди, които ще бъдат обявени по време на видеото. Сертификат за участие в проект SEARCH, дейност „Конкурс за детска рисунка” получава и детската градина, номинирала и изпратила рисунки до ИОБАН

30 септември, петък
ФКЦ
Варна
17:0017:1
0
  Официална церемония по откриване на Европейска Нощ на ученитеʼ 2022 Варна.

Церемония по откриване с участието на видни учени, изтъкнати общественици, представители на местната власт, творци от различни изкуства, директори и учители.

17:1017:30
  Поздравителен концерт „Нашите деца букет от мечти“

Поздравителен концерт „Нашите деца
букет от мечти“, подарен от децата и техните ръководители от Вокална група Палас, гр.Варна с художествен ръководител Красимир Янев и музикален педагог Снежанка Димова. Студио Палас работи с деца и младежи в областта на музиката, театъра и тонрежисурата. Обединява рок група, вокална група, индивидуални изпълнители на поп и рок музика, и група по тонрежисура.

17:0020:30
Щандове с практически експерименти и участие на публиката:

•  СТЪКЛОТО И ХИМИЧНИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ

Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИОБАН

  КРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ ИОБАН: изследване на бреговата зона и шелфовата акватория чрез прилагане на съвременни методи и технологии за наблюдение и изследване с иновативни научноизследователски инструменти и инфраструктури
.
•  ЖИВИЯТ СВЯТ НА ЧЕРНО МОРЕ ПОД ЛУПА
Учените от Секция „Биология и екология на морето“ към ИО-БАН, Варна ще ви потопят в необятния свят на морските обитатели. Посетителите ще могат да видят някои от емблематичните видове растения и животни на Черно море, включително и видове, видими само под микроскоп. Нашият екип ще ви запознае с някои от ключовите дейности и проекти на секцията, свързани с извършването на екологичен мониторинг и оценка на състоянието на морската околна среда, чужди видове, загуба на местообитания, оценка на запасите на експлоатираните видове риби в Черно море и опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, включително обявяване и управление на морски защитени територии и зони.
•  ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МОРСКАТА СРЕДА
На щанда на секция „Океански технологии“ към ИО-БАН, посетителите ще се запознаят с научните и научно-приложните изследвания в областта на морските технологии и оперативната океанография. Океанографски прибори и системи, in situ и дистанционни методи за наблюдения на морската среда, оценка на климата на основните хидрологични параметри са част от направленията, по които учените от секцията работят.
•  СЪВРЕМЕННИ И ДРЕВНИ БРЕГОВИ ЛИНИИ НА ЧЕРНО МОРЕ
Пренесете се на морското дъно. Учените от секция „Морска геология и археология“, ИО-БАН ще ви представят своите геоложки и геофизични методи на изследвания; ще ви запознаят с геоложкия строеж на шелфа и дълбоководна зона на Черно море, както и с потънали подводни археологически обекти.
В СВЕТА НА 3D ПРИНТИРАНЕТО
3D принтирането е много повече от „триизмерен печат“. Заповядайте на щанда на Фондация „Иноватор“, за да научите повече за една от най-перспективните и актуални теми – 3D принтирането. Какви са приложенията на 3D принтирането в медицината, архитектурата, изкуството и дори космонавтиката? Принтиране на живо – включи се и ти!
•  В СВЕТА НА ТЕЛЕСКОПИТЕ
На щанда на ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна посетителите ще се запознаят с различните видове телескопи – от телескопа на Нютон до телескопа Джеймс Уеб, ще се научат да работят с подвижна звездна карта.
•  В СВЕТА НА ВОДНИТЕ ОБИТАТЕЛИ
Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към Институт по рибни ресурси, ССА – Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР-Варна ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология.
•  ОБРЕДНИЯТ ХЛЯБ В ТРАДИЦИОННАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРИНА
Уредници и пазители от Етнографски музей, Варна към РИМ–Варна ще представят изложба на обредни хлябове от фонда на Етнографския музей. Обредните хлябове заемат важно място в празнично-обредната система на българите, а чрез тяхната пластичната украса се цели стимулиране на плодородието в стопански и социален аспект. Едни от най-интересните и натоварени с голяма символика обредни хлябове са тези приготвяни за Коледа, Тодоровден, Великден, Гергьовден и за сватба.

17:30-20:30
Щандове за Изкуство
• ИЗРАБОТВАНЕ НА РИСУНКИ С 3D ЕЛЕМЕНТИ
Децата от КСУДПЛУ „Св. Йоан Златоуст“ и преподаватели ще представят ръчно изработени произведения на изкуството с 3D елементи.
• РИСУНКИ ВЪРХУ СТЪКЛО
На своя щанд, най-малките участници в Нощта и техните учители от ОУ „Свети Иван Рилски”, гр. Варна ще ви пренесат в света на Черно море по нетрадиционен начин – рисуване върху стъкло.
• ИЗЛОЖБА И ОТКРИТ УРОК ПО РИСУВАНЕ
Арт студио Графит, гр. Варна с ръководител художника Диян Димитров представя специално за вас изложба на творци от студиото. Открийте способностите си в живописта и рисуването по време на открития урок, в който ще ви бъде показана практика върху техники за рисуване и всички етапи от създаването на една картина. 18:30-20:30
• ДИГИТАЛЕН SEARCH
Мултимедийна прожекция на научно-изследователски филми на екран

17:00-20:30
• ЕВРОПЕЙСКИ КЪТ
Информация за научните изследвания на ЕС и участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с европейско финансиране. Информация за минали и текущи проекти по Н2020 и Хоризонт Европа за местни научни изследвания.

18:00-18:30
• ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕ НА НАЙ-МАЛКИТЕ УЧАСТНИЦИ В НОЩТА
Церемония за награждаване на победителите в конкурса за детска рисунка “КРИСТАЛНО ЧИСТО ЧЕРНО МОРЕ”, в рамките на проект SEARCH, Европейска нощ на учените 2022 – Варна. 18:30-19:30  ЗАБАВНИ ИГРИ „ПОЗНАВАМЕ ЛИ ЧЕРНО МОРЕ?“
Забавни игри по време на Европейска нощ на учените’ 2022, отново предвижда да събере най-любознателните и обичащи Черно море деца от различни възрастови групи (1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас). Събирайте с пълни шепи нови знания и се забавлявайте! Очакваме Ви с нетърпение! Предвидени са награди за всички. 19:00-20:00  НАУЧНО КАФЕНЕ „Микропластмасата в нашия живот” – презентация на докторант Светлана Михова, ИО-БАН 20:30
• ЗАКРИВАНЕ НА СЪБИТИЕТО

30 септември, петък
• ОНЛАЙН ПРОГРАМА
НАОП „Н. Коперник“ – гр. Варна
Не пропускайте във facebook страницата на НАОП „Н. Коперник“ – Варна:
НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ
Емблематичният за Варна образователен и изследователски център – Обсерваторията в гр. Варна представя:
• Алхазен и древната оптика – презентатор д-р Ева Божурова
• RS Ophiuchi по пътя към свръхнова от тип Iа – презентатор д-р Янко Николов

ИО-БАН – гр. Варна

Не пропускайте във facebook страницата и YouTube канала на Института по океанология – БАН

„ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ПОДАРЯВАТ УСМИВКА”
Видеофилми, запечатали моменти от дните на отворените врати, подарени на хората със специални потребности от служителите на Института по Океанология-БАН, Институт по рибни ресурси, ССА – Варна и Аквариум-Варна, Етнографския музей, Варна към РИМ–Варна, ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна, в рамките на проект SEARCH
„МНОГООБРАЗИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА НОСИЯ”
Видеофилм, подготвен от учените от Етнографския музей – Варна и колекционери. Представя се народното облекло като компонент на културата, отразяващо важни периоди от развитието и съществуването на българския народ, белег за местожителството, възрастта, семейното положение, социалната принадлежност, участието в обичаи и обреди. Представени са и носии от Варненския регион.

ПРАКТИЧЕСКА НАУКА
Предварително записани видеа с учени и деца от различни възрастови групи в лабораториите на ИО-БАН. С помощта на учените, децата участници в демонстрациите, лабораторните опити и измерванията, получиха възможност да си „изцапат ръцете с наука“.

ИЗМЕРИ СИ САМ PH И АЛКАЛНОСТ НА ВОДАТА
С помощта на химик Надежда Друмева, без да се притесняват учениците от 1-ви до 12-ти клас си „изцапаха ръцете с наука”. Целта на организираната дейност е децата да станат преки участници в научните експерименти, с което да се повиши разбирането за реалните изследователски процеси.

В СВЕТА НА ФИТОПЛАНКТОНА С ПОМОЩТА НА УНИКАЛАТА АПАРАТУРА – ФЛОУЦИТОМЕТЪР
Еколог Наталия Слабакова запозна присъстващите ученици и демонстрира как се извършва количествен и качествен анализ на фитопланктон с уникалната за научните среди апаратура – флоуцитометър

КАКВО Е „ЕКОЛОГИЧЕН ОТПЕЧАТЪК” ?
Какво е „Екологичен отпечатък” и как всеки може да намали своя собствен „Екологичен отпечатък”, научете повече от следващото видео по проект Tid(y)Up.

„КОГАТО ЩОРМЪТ СРЕЩНЕ БРЕГА…”
Симулации на щормови явления в различни райони на българското крайбрежие представени от океанограф Петя Ефтимова по проект НГИЦ за мониторинг, оценка и прогнозиране на природни и антропогенни рискове и бедствия и проект CHYMERA, ФНИ за изменения на хидроложкия режим в техногенно повлияна брегова среда.

ДОКУМЕНТАЛНИ И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ
ИРР към ССА – гр.Варна
Представяне на проект ТIММОD – Насърчаване на технологичните иновации в мониторинга и моделирането на околната среда за оценка на рибни и нерибни ресурси, финансиран от ЕС в рамките на програма Черноморски Басейн 2014-2020 г. по тематична цел 2. Опазване на околната среда и намаляване на морските отпадъци, приоритет 2.1 Подобряване на съвместния мониторинг по околна среда. Проектът ТIММОD обединява усилията на шест партньорски организации от България, Грузия, Гърция, Молдова и Румъния, обединени от идеята эа насърчаване на иновациите и подобряване на трансграничното сътрудничество в мониторинга на морската среда.

ИО-БАН – гр. Варна
Представяне на проект „Следвайте пластмасата от източника до морето: Тиса – Дунав, интегриран план за действие за премахване на пластмасовото замърсяване на реките”, Tid(y)Up, Дунавска програма. Екип на ИО-БАН, съвместно с експерти от BOKU Австрия и Лаборатории WESSLING извърши за първи път в р. Дунав (в района на Русе – Гюргево и Тутракан), пробонабиране за микропластмаси по три метода. Научете повече от видеото.

„Визитка на ИО-БАН. Ретроспекция към миналогодишни издания на Европейска нощ на учените.”
Представяне на научната и научноизследователската дейност на ИО-БАН, гр.Варна. Ретроспекция към живия контакт с публиката по време на минали издания на Европейската нощ на учените през очите на най-любознателните и жадни за знания деца и възрастни

„Последната експедиция с кораб Академик“ – 7 част
Документален филм за подводните изследвания в Черно море, 2017 г., извършени от учени от ИО-БАН с НИК „Академик“, Изследователската миниподводница РС-8В и подводния безпилотен апарат Sea Turtle. Режисьор и сценарий Лъчезар Костов. За щастие, това не се оказа последната експедиция с НИК „Академик“.

„Биооптика” и „Изследователска миниподводница РС 8В”
Документални филми, с които зрителите ще се докоснат и запознаят отблизо с работата на учените и подводните изследователите от ИО-БАН, Варна. Ще се пренесете на борда на НИК „Академик“ и ще съпреживеете един експедиционен ден с морските изследователи.

Повече за Европейската нощ на учените можете да научите от уеб страницата на проекта: https://fresher-researchersnight.bg/

Свалете програмата на ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ’ 2022 като PDF файл.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »