Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Предстои последният класов ремонт на „Академик“

     Предстои последният класов ремонт на научноизследователския кораб „Академик“, за да бъде удължен експлоатационният му период с още 5 години, преди да бъде пенсиониран. Това обясни директорът на Института по океанология доц. Николай Вълчев. „Академик“ вече 40 години изпълнява своята мисия и този ремонт е изключително необходим, за да може да служи през следващите години, подчерта Вълчев. 

     По предварителни разчети ще трябват от 800 000 лева до 1 млн., без да е калкулирана инфлацията, каза Вълчев. Голяма част от средствата са отпуснати от МОН по линия на проект от Националната пътна карта „МАСРИ“, посочи той и изрази надежда, че ще има и дарения от хора, които приемат тази кауза за своя. 

     Вече се подготвят документите за обявяване на обществена поръчка. 

     За да сме морска държава, мисля, че науката, наред с всички останали дейности, които се развиват на море, е водеща.  Би трябвало държавата да поеме своята отговорност, защото има директиви, които трябва  да бъдат спазвани, като например да бъде наблюдавано морското пространство, за което трябва поне един кораб, каза Вълчев.

Чуйте повече от интервюто на Валери Великов с  директора на Института по океанология  – Николай Вълчев:

Курс по практическо обучение за морските отпадъци по плажовете – значение, методи за оценка и анализ.

На 25.04.2023 г. в Института по океанология – БАН заедно с училища от пет държави (Португалия, Италия, Естония, Турция и България) се проведе обучителен курс.

Прочети повече »

Деня на Земята 2023

Здравейте, Ще се радваме отбележим заедно Деня на Земята 2023 г. с един нетрадиционен фокус – екология на нашето Черно море. Моля заповядайте!  Кога? 21 април

Прочети повече »

На 31 март, Институт по океанология към БАН бе домакин на събитието „Отворени врати“, под наслов „Повишаване на грамотността за Черно море“.

     Наши гости бяха учители и ученици от СУ „Пейо Яворов“ – гр. Варна, СУ „Иван Вазов“ – гр. Стара Загора и ОУ „Св. Св.

Прочети повече »

2020-2022 LitOUTer – Raising public awareness and reducing marine litter to protect the Black Sea ecosystem / Повишаване на обществената осведоменост и намаляване на морските отпадъци за защита на черноморската екосистема, EU – ENI CBC Black Sea Basin Programme 2014-2020, проект номер BSB785

ИО-БАН съвместно с Кметство с. Манастир, Община Провадия на 08.02.2023 г. от 10.30 часа ще проведе тренировъчен курс на тема: „Речни и морски отпадъци –

Прочети повече »