Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВОДАТА!

     Учени от Института по океанология –БАН бяха сред гостите, поканени от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Варна да присъстват на специално подготвения и посветен на Световния ден на водата – 22 март, STEM урок на тема: „Какво ще стане със Земята, ако изчезне Световния океан. Защо трябва да опазваме Черно море?”.

     Урокът беше представен от ученици от V, VI и VII клас, които работиха по темата, като приложиха иновативни подходи – изследваха, дискутираха, извършваха експериментална дейност, работиха по казус. Огромен интерес за тях се оказа, да интегрират знания от различни предметни области.

      Педагозите и учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Варна показаха и доказаха не само неразривната връзка между предметите математика, физика, химия, география, биология и информационни технологии, но и по наше мнение станаха пример за добра практика при разработването на сценарий за създаване на съдържание на STEM урок по специален повод.

     Изразяваме нашата гордост от факта, че ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Варна е партньор и добър приятел на ИО-БАН, гр.Варна, както и част от голямото семейство на Европейска нощ на учените. Вие сте достойни наши партньори в мисията да се популяризира науката и изкуството сред подрастващото поколение с атрактивен, иновационен и интегриран подход. Вие, насърчавате интереса на децата и младежите към научноизследователската дейност и възпитавате, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, защото тя е начин на мислене.

Курс по практическо обучение за морските отпадъци по плажовете – значение, методи за оценка и анализ.

На 25.04.2023 г. в Института по океанология – БАН заедно с училища от пет държави (Португалия, Италия, Естония, Турция и България) се проведе обучителен курс.

Прочети повече »

Деня на Земята 2023

Здравейте, Ще се радваме отбележим заедно Деня на Земята 2023 г. с един нетрадиционен фокус – екология на нашето Черно море. Моля заповядайте!  Кога? 21 април

Прочети повече »

На 31 март, Институт по океанология към БАН бе домакин на събитието „Отворени врати“, под наслов „Повишаване на грамотността за Черно море“.

     Наши гости бяха учители и ученици от СУ „Пейо Яворов“ – гр. Варна, СУ „Иван Вазов“ – гр. Стара Загора и ОУ „Св. Св.

Прочети повече »

2020-2022 LitOUTer – Raising public awareness and reducing marine litter to protect the Black Sea ecosystem / Повишаване на обществената осведоменост и намаляване на морските отпадъци за защита на черноморската екосистема, EU – ENI CBC Black Sea Basin Programme 2014-2020, проект номер BSB785

ИО-БАН съвместно с Кметство с. Манастир, Община Провадия на 08.02.2023 г. от 10.30 часа ще проведе тренировъчен курс на тема: „Речни и морски отпадъци –

Прочети повече »