Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

„Сини умения на бъдещето – предизвикателства, кариерни възможности и перспективи в синята икономика“

    На 26ти октомври 2023 г. в Юнашки салон, бул. Христо Ботев 1, гр. Варна се проведе национално събитие – Ден на сини кариери. Събитието се организира от Морски клъстър България – Национален хъб на Черноморския механизъм за подпомагане изпълнението на СМА (BSAM), със съдействието и подкрепата на Българска Морска Камара, ВВМУ „Н.Й Вапцаров“, Технически университет – Варна, Колеж по туризъм – Варна, Министерство на транспорта и съобщенията на Република България – Национален координатор на Общия дневен ред за Черно море (СМА), BSAM и Enterprise Europe Network. (https://www.marinecluster.com/bg/news-more/nacionalno-sybitie-na-tema-sini-umeniya-na-bydeshteto-predizvikatelstva-karierni-vyzmojnosti-i-perspektivi-v-sinyata-ikonomika)

    Събитието имаше за цел повишаване на информираността на младите хора от училищата и университетите за перспективите, които предлага българският морски бизнес, представяне на професиите на бъдещето, специфичните умения, които се търсят в морския бизнес. Не на последно място срещата обедини усилията на образователни институции, местни и държавни власти и неправителствени  организации както и професионалисти, реализирали се в традиционни и нововъзникващи сектори в синята икономика, като им предостави платформа за свързване на търсенето и предлагането на умения чрез „борса“ за умения, където отделни студенти и фирми се срещат лице в лице и провеждат двустранни разговори, демонстрации, дискусии.

    Институтът по океанология – БАН представи презентация на тема „Науки за живи морски ресурси и аквакултури, опазване на морето“. Щандът беше посетен от ученици от две гимназии : Морска гимназия, и  Природоматематическа гимназия, гр. Варна.

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »

Организирана пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз имоята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда”

В организираната пътуваща постер изложба по проект SEARCH на тема „Аз и моята Детска Градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда” в ИО-БАН

Прочети повече »