Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Изложба 40 години научноизследователски кораб „Академик”

Hа 25.06.2024 г. в 16:00 часа на кея на „Рибарско пристанище Аспарухово “ се състоя тържествено откриване на изложба по случай 40 годишнината на научноизследователския кораб на БАН „АКАДЕМИК”.

На откриването присъстваха: Областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева, Командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, Кмета на район Аспарухово Ивайло Маринов, представител на Варненския и Великопреславски митрополит, Директора на Морска администрация Варна к.д.п. Валентин Енчев, Изпълнителния директор на Българския корабен регистър Димитър Новак, представители на Хидрографска служба към ВМС, на научни институти и университети, на корабостроителните и кораборемонтни заводи, на фирми от синята икономика, представители на медиите, както и учени и персонал на Института по океанология.

Изложбата бе открита от Директора на Института по океанология проф. Атанас Палазов, който разказа накратко историята и постиженията на НИК „Академик”. Той подчерта, че за 40 години корабът е изпълнил 338 научни експедиции, 30 от които международни, по време на които са проплавани повече от 125 хиляди морски мили, като са събрани огромно количиство научни данни.

Тридесет плаката, окачени на борда на кораба, разказват историята и показват дейността и постиженията, на една от най-значимите научни инфраструктури на БАН и страната. Богатия илюстративен снимков материал въвлича посетителите в ежедневието на учените и специалистите, извършващи изследвания на борда на кораба. Показани са най-значимите научни и приложни постижения, получени с помощтта на НИК „Академик”, както и използването му за дейности, обслужващи държавата и синята икономика. Обосновано е значението на научноизследователския кораб за страната и морската наука.

По време на церемонията по откриването на изложбата, директора на Института по океанология връчи почетен знак „40 години НИК „Академик“ на организации и физически лица с принос към историята на кораба.

Изложбата е посветена на 155-ата годишнина на Българската академия на науките и може да бъде разгледана в Института по океанология.

40 години НИК „Академик“

Изложба по повод  40-годишнината на НИК „Академик“ беше открита на 4 юни в Българската академия на науките от заместник-председателя чл.-кор. Стефан Хаджитодоров и директора на

Прочети повече »

Трета заключителна среща “Живи лаборатории“ на тема „Трансформационни пътища за устойчива синя икономика“

На 25 април 2024г. учени от Института по океанология и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките организираха трета заключителна среща

Прочети повече »

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »