Институт по океанология "Фритьоф Нансен"

Посещение на студенти от ТУ-Варна в Институт по океанология

На 16.10.2020 г., в рамките на проект FRESHER/Европейска Нощ на Учените – 2020, дейност „Наука в града FRESHЕR: Отворени врати”, студенти от ТУ-Варна, Специалност „Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи” посетиха Института по океанология –БАН.

Две специфични послания за науката, отправиха учените от ИО-БАН към младежите: Повече осведоменост за научноизследователските и иновационни дейности“ и  Насърчаване на младите хора към научна кариера“.

Младите хора пред избор на кариера със сериозен интерес към научните изследвания посетиха лабораториите към секция „Биология и екология на морето“, където се запознаха с акценти от дейността на учените от ИО-БАН. С голям интерес се докоснаха до света на черноморския бентос и ДНК анализите на фитопланктон, задавайки своите въпроси към доц. К. Стефанова, д-р Н. Джембекова и еколог Хр. Стаматова.

Д-р Илко Щирков запозна аудиторията с техническите параметри и най-важните аспекти от работата на изследователската миниподводница  PC-8 при използването й в изучаването на екосистемата на Черно море. Прожектиран бе и филм за историята, мисиите и артефактите открити с помощта на подводницата по време на научноизследователски експедиции.

Поради извършване на експедиционна дейност, студентите не успяха да посетят НИК „Академик”. Това бе и причината те да заявят своето желание отново да ни посетят, за да се качат на борда на кораба. Очакваме ви!

40 години НИК „Академик“

Изложба по повод  40-годишнината на НИК „Академик“ беше открита на 4 юни в Българската академия на науките от заместник-председателя чл.-кор. Стефан Хаджитодоров и директора на

Прочети повече »

Трета заключителна среща “Живи лаборатории“ на тема „Трансформационни пътища за устойчива синя икономика“

На 25 април 2024г. учени от Института по океанология и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките организираха трета заключителна среща

Прочети повече »

Министър Попов изпрати благодарствено писмо до БАН за съдействието при изготвянето на методиката за дюните

От името на Министерството на околната среда и водите благодаря на  Българската академия на науките (БАН) за сътрудничеството, подкрепата и съдействието, което ни оказа за

Прочети повече »